Keňa - Muhathi Kiambu AA | zrnková káva
Kód: KMK/250/FK KMK/500/FK KMK/1000/FK Zvolte variantuDetailní popis produktu
Chuťový profil, acidita a stupeň pražení
Keňské kávy spolu s etiopskými patří k těm nejvíce ovocným kávám (vyšší acidita). Držíme se trendu šetrného způsobu pražení a stupeň pražení volíme tak, aby vynikla přirozená chuť daná oblastí pěstování a způsobu zpracování. V této kávě tak převládá příjemná ovocná kyselost s tóny citronu, ostružin a šťavnatého rajčete.
Jak s výběrovou kávou zacházet
Tato káva je vhodnější pro přípravu filtrované kávy. V takovém případě je ideální spotřebovat ji co nejdříve, aby se nevytrácelo její aroma, vůně a jemnější chuť. Stejně jako se káva šetrně praží, měla by se i šetrně připravovat – dodržovat vhodnou teplotu (maximálně 93°C) a správný čas extrakce (2,5 - 3,5 minuty).
Původ kávy a její zpracování
Muhathi Estate leží v nadmořské výšce 1 700 metrů v keňském okrese Kiambu a má ideální mikroklima pro pěstování kávy. Teplé dny a chladné noci podporují sladký a hustý chuťový profil kávových třešní.
Pěstování
Kiambu County je dobře známý pro svou produkci mléka a je největším krajem produkujícím mléko v Keni. Mnoho zdejších pěstitelů dodržuje postupy organického hnojení a na kávovníky používají místo agrochemikálií pouze kravský hnůj.
Bohužel také zemědělci v Kiambu čelí nízké produkci kávy kvůli škůdcům a chorobám.
Muhathi je osázeno tradičními kávovníky SL28, SL34, Batian a Ruiru 11. Zajímavost - kultivar SL28 byl uveden na trh společností Scott Agricultural Laboratories (SAL) ve 30. a 40. letech 20. století.
Kávovník SL28 spolu s SL34 se brzy stal oblíbeným stromem pro mnoho farmářů v Keni a to díky své hluboké kořenové struktuře, která mu umožňuje maximalizovat příjem vodních zdrojů v půdě, nemusí tak využívat většího množství zavlažování. Batian je relativně nová odrůda vyšlechtěná společností Coffee Research Institute (CRI) v roce 2010.
Farmář Paris absolvuje pravidelná školení od společnosti Sucafina v oblasti správné zemědělské praxe včetně aplikace hnojiv, pokynů pro prořezávání a poradenství při renovaci, což mu pomáhá udržovat jeho malou farmu v optimálním stavu.
Na 8 hektarech je farma Muhathi v Keni kategorizováno jako malá usedlost. Tradičně mnoho zemědělců této velikosti v Keni neprovozuje vlastní zpracovatelské zařízení. Historicky dodávali třešně do centralizované stanice ve vlastnictví družstva a je tomu tak převážně i dnes. V této centrální stanici se jejich produkce kombinuje s úrodou ostatních farmářů daného regionu. Paris však provozuje vlastní stanici pro zpracování jeho úrody, což je v Keni stále ojedinělé a vzácné. Kávové třešně jsou ručně sbírány a poté rozemlety na diskovém rozvlákňovači. Káva se nechá fermentovat za sucha po dobu 16 až 24 hodin a poté se promyje v čisté vodě, aby se odstranily zbytky slizu. Takhle oloupaná kávová zrna obalená ještě pergamenem se namočí na 12 hodin a poté se přenesou na tzv. vyvýšené záhony, kde se 14 až 18 dní suší. Během sušení se zrna pravidelně obrací, aby se zajistilo rovnoměrně sušení. Po usušení se pergamen ze zelených kávových zrn odstraní pomocí speciálního stroje (mlecí linky) pro odstranění pergamenu.
Všechny tyhle procesy jsou v Keni velmi neobvyklé, umožňují však farmářům, jako je Paris, udržet si při prodeji své kávy vlastní značku. Cítíme, že je to pro keňské pěstitele výběrové kávy posun tím správným směrem.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Vzpomínáme |
---|---|
Druh: | Arabica |
Zpracování: | washed |
Způsob přípravy: | filtrovaná káva |
? Acidita: | vyšší |
Chuťový profil: | ostružiny, citróny, šťavnaté rajče |
Země původu: | Keňa |
Oblast: | Kiambu |
Podoblast: | Komothai |
Město: | Ngewa |
Farma: | Muhathi Estate (8 ha) |
Farmář: | Paris Wambui Karungondo |
Odrůda: | Batian, Ruiru11, SL28, SL34 |
Nadmořská výška: | 1 700 m. n. m. |
Stupeň pražení na filtr: | světlé |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Káva ZRNA (Pražírna Kyjov)
V roce 2015 vznikla v Kyjově kavárna moderního ražení, zaměřená na správnou přípravu výběrové kávy. Její zakladatelé, bratři Výletovi, již od začátku počítali s tím, že si budou pražit kávu sami, a proto kavárnu nazvali Pražírna Kyjov. Nic se nemá zbytečně uspěchat, takže trvalo 5 let, než se tomu skutečně stalo. Název kavárny tak dostál svého jména a vy teď máte možnost ochutnat kyjovskou kávu pojmenovanou jednoduše jako ZRNA.