Keňa - Uhuru Kenyatta | zrnková káva
Kód: KUK/250/FK KUK/500/FK KUK/1000/FK Zvolte variantuDetailní popis produktu
Chuťový profil, acidita a stupeň pražení
Keňské kávy spolu s etiopskými patří k těm nejvíce ovocným kávám (vyšší acidita). Držíme se trendu šetrného způsobu pražení a stupeň pražení volíme tak, aby vynikla přirozená chuť daná oblasti pěstování a způsobu zpracování. V této kávě převládá příjemná ovocná kyselost s tóny kandovaného ovoce, višní v čokoládě a fíkové marmelády.
Jak s výběrovou kávou zacházet
Tuto kávu nabízíme ve dvou typech pražení – na filtr a espresso. V případě filtrované kávy je vhodné ji spotřebovat co nejdříve, aby se nevytrácelo její aroma, vůně a jemnější chuť. Stejně jako se káva šetrně praží, měla by se i šetrně připravovat – dodržovat vhodnou teplotu (maximálně 93°C) a správný čas extrakce (2,5 - 3,5 minuty).
Pokud ji budete připravovat v kávovaru na espresso, je ideální kávu nechat uležet alespoň 14 dní od data pražení, které je na obalu vždy uvedeno. Pro přípravu espressa doporučujeme postup:
- 18,5 g namleté kávy
- 25 s čas extrakce
- 38 g výsledné množství kávy v šálku
Původ kávy a její zpracování
Název dostala podle dřívějšího keňského prezidenta Uhuru Kenyatta, který vlastní tuto farmu. Kromě pěstování kávy má farma Muthaite Estate také širokou škálu zemědělských aktivit, včetně chovu dojnic.
Umístění
Oblast Kiambu je známá vysokou kvalitou v pěstování výběrové kávy. Větší farmy, jako je Muthaite, jsou dnes méně běžné, protože rozvoj měst v tomto regionu a také v celé Keni, způsobuje úpadek zemědělské půdy.
Farma má rozlohu 150 hektarů, která je osázena typickými druhy kávovníků, jako je Sl28, Sl34, Ruiru11 a Batian. Tmavě červené vulkanické půdy v oblasti Kiambu tvoří ideální podmínky pro pěstování kávy té nejvyšší kvality.
Zpracování
Farma Muthaite Estate je známá naturálním zpracováním kávy. Po sběru kávových třešní je farmáři rozloží na "kávové postele" a nechají je sušit na slunci 18-24 dní. Aby se zabránilo plísni, kvašení nebo hnilobě, třešně pravidelně obracejí. Poté, co jsou třešně důkladně vysušeny, jsou převezeny do mlýnů k oloupání.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Vzpomínáme |
---|---|
Druh: | Arabica |
Zpracování: | natural |
Způsob přípravy: | espresso, filtrovaná káva |
? Acidita: | vyšší |
Chuťový profil: | kandované ovoce, višně v čokoládě, fíková marmeláda |
Země původu: | Keňa |
Oblast: | Kiambu |
Podoblast: | Thika |
Farma: | Muthaite |
Farmář: | Uhuru Kenyatta |
Odrůda: | Ruiru11, SL28 |
Nadmořská výška: | 1 587 m. n. m. |
Stupeň pražení na espresso: | střední |
Stupeň pražení na filtr: | světlé |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Káva ZRNA (Pražírna Kyjov)
V roce 2015 vznikla v Kyjově kavárna moderního ražení, zaměřená na správnou přípravu výběrové kávy. Její zakladatelé, bratři Výletovi, již od začátku počítali s tím, že si budou pražit kávu sami, a proto kavárnu nazvali Pražírna Kyjov. Nic se nemá zbytečně uspěchat, takže trvalo 5 let, než se tomu skutečně stalo. Název kavárny tak dostál svého jména a vy teď máte možnost ochutnat kyjovskou kávu pojmenovanou jednoduše jako ZRNA.