Luis Anibal Calderon - Kolumbie | zrnková káva
Kód: KVB/250/FK KVB/500/FK KVB/1000/FK Zvolte variantuDetailní popis produktu
Chuťový profil, acidita a stupeň pražení
Kolumbijské kávy mají hutnější tělo a výraznou chuť, která jde hodně do různého peckového ovce. Držíme se trendu šetrného způsobu pražení a stupeň pražení volíme tak, aby vynikla přirozená chuť daná oblasti pěstování a způsobu zpracování. V této kávě můžete cítit chuť mandarinky, sladkého karamelu, rumu a jablka.
Jak nám chutná
Jak s výběrovou kávou zacházet
Tuto kávu pražíme pouze pro přípravu filtrované kávy. V tom případě je vhodné ji spotřebovat co nejdříve, aby se nevytrácelo její aroma, vůně a jemnější chuť. Stejně jako se káva šetrně praží, měla by se i šetrně připravovat – dodržovat vhodnou teplotu (maximálně 93°C) a správný čas extrakce (2,5 - 3,5 minuty).
Původ kávy a její zpracování
Farmu Villa Betulia o rozloze 10 ha vlastní Luis Anibal Calderon, který začal s pěstováním a podnikáním s kávou díky svému otci. S výběrovou kávou pracuje už nejméně 12 let a provozuje také různá školení pro ostatní farmáře v okolí.
Už ve 12-ti letech chodil pomáhat své rodině s úrodou. V 15 letech mu otec dal kousek svého pole, aby na něm zkusil sám pracovat a zdokonalovat se. O 6 let později si koupil svoji první vlastní farmu.
Po návratu z Bogoty, kde studoval a žil 8 let, se vrátil domů a uvědomil si, že káva je jeho posláním. Koupil farmu Villa Betulia, kde nejdříve pěstoval odrůdy Castillo a Caturra. Roku 2012 vysadil 5000 kávovníků odrůdy Geisha. Po 3 letech se dostavily velké úspěchy s touhle odrůdou Geisha a proto se rozhodl jít cestou v pěstování exotických odrůd jako jsou napřiklad: Bourbon Rojo, Tabi, Bourbon Amarillo, Java, Sidra, Caturrón, Maragogype, Papayo, Pacamara, Maragesha, Bourbon Rosado, Geisha Rosado, Geisha Amarillo, Wush Wush, Mokka, Maracaturra a další.
Momentálně Luis Anibal žije na své farmě Villa Betulia se svou manželkou a třemi dětmi. Pokračují v rodinné tradici a pěstují ty nejkvalitnější kávy v Kolumbii.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Vzpomínáme |
---|---|
Druh: | Arabica |
Zpracování: | naturálně anaerobní |
Způsob přípravy: | filtrovaná káva |
? Acidita: | střední |
Země původu: | Kolumbie |
Oblast: | Huila |
Město: | Acevedo |
Farma: | Finca Villa Betulia |
Farmář: | Luis Anibal Calderon |
Odrůda: | Pink Bourbon |
Nadmořská výška: | 1 750 m. n. m. |
Sklizeň: | 2023 |
Stupeň pražení: | světlé až střední |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Káva ZRNA (Pražírna Kyjov)
V roce 2015 vznikla v Kyjově kavárna moderního ražení, zaměřená na správnou přípravu výběrové kávy. Její zakladatelé, bratři Výletovi, již od začátku počítali s tím, že si budou pražit kávu sami, a proto kavárnu nazvali Pražírna Kyjov. Nic se nemá zbytečně uspěchat, takže trvalo 5 let, než se tomu skutečně stalo. Název kavárny tak dostál svého jména a vy teď máte možnost ochutnat kyjovskou kávu pojmenovanou jednoduše jako ZRNA.