Nyakuru AB - Keňa | zrnková káva
Kód: NYABKE/250/FKDetailní popis produktu
Chuťový profil, acidita a stupeň pražení
Keňské kávy spolu s etiopskými patří k těm nejvíce ovocným kávám (vyšší acidita). Držíme se trendu šetrného způsobu pražení a stupeň pražení volíme tak, aby vynikla přirozená chuť daná oblasti pěstování a způsobu zpracování. V této kávě převládá příjemná ovocná kyselost s tóny černého rybízu, citronu a černého čaje.
Jak nám chutná
Jak s výběrovou kávou zacházet
Tuto kávu pražíme pouze pro přípravu filtrované kávy. V tom případě je vhodné ji spotřebovat co nejdříve, aby se nevytrácelo její aroma, vůně a jemnější chuť. Stejně jako se káva šetrně praží, měla by se i šetrně připravovat – dodržovat vhodnou teplotu (maximálně 93°C) a správný čas extrakce (2,5 - 3,5 minuty).
Původ kávy a její zpracování
Družstvo farmářů Nyakuru Farmers Cooperative Society (FCS), podle něhož je tato káva pojmenována, založilo ve městě Gitugu, oblast Muranga, zpracovatelskou stanici Kahiriga Factory na zpracování kávových třešní po sklizni. Na tomto projektu spolupracuje 726 farmářů, kteří pěstují odrůdy SL28, SL34 a Ruiru11 na svých menších farmách s průměrnou velikostí 200 až 500 kávovníků.
Pěstování
Farmáři do stanice Kahiriga dovážejí především odrůdy SL28, SL34 a Ruiru11.
Odrůda "SL" byla vyšlechtěna společností Scott Laboratories (SL) roku 1930 - 1940 a stala se oblíbenou odrůdou v Keni. Díky jejím hlubokým kořenům dosahuje hluboko k podzemní vodě a dokáže se udržet i bez závlahy, což minimalizuje ekologickou náročnost pěstování této odrůdy.
Ruiru 11 je relativně novou odrůdou, která je známá svou odolností proti škůdcům a vysokou plodností kávových třešní. Už po dvou letech od výsadby začíná tato odrůda plodit své první kávové třešně.
Sklizeň
Zemědělci ručně sbírají pouze zralé kávové třešně a odvážejí je do stanice Kahiriga. Poté jsou kávové třešně zbaveny dužiny a fermentovány po dobu 12 až 16 hodin. Po fermentaci se káva promyje v čisté vodě a následně se suší na vyvýšených kávových postelích.
Pracovníci postupně prohrabávají kávová zrna, aby sušení probíhalo rovnoměrně. V horkých dnech kávové postele přikrývají, aby nedošlo k prudkému vysušení nebo dokonce k připálení. Přes noc jsou zrna schovávána pod přístřeškem, aby se zabránilo vlhkosti.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Vzpomínáme |
---|---|
Druh: | Arabica |
Zpracování: | fully washed |
Způsob přípravy: | filtrovaná káva |
? Acidita: | vyšší |
Chuťový profil: | černý rybíz, černý čaj, citron |
Země původu: | Keňa |
Oblast: | Muranga |
Podoblast: | Mathioya |
Město: | Gitugu |
Družstvo: | Nyakuru (FCS) |
Producent: | Kahiriga Factory |
Odrůda: | Ruiru11, SL28, SL34 |
Nadmořská výška: | 1 700 - 1 800 m. n. m. |
Sklizeň: | 2023 |
Stupeň pražení: | světlé |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Káva ZRNA (Pražírna Kyjov)
V roce 2015 vznikla v Kyjově kavárna moderního ražení, zaměřená na správnou přípravu výběrové kávy. Její zakladatelé, bratři Výletovi, již od začátku počítali s tím, že si budou pražit kávu sami, a proto kavárnu nazvali Pražírna Kyjov. Nic se nemá zbytečně uspěchat, takže trvalo 5 let, než se tomu skutečně stalo. Název kavárny tak dostál svého jména a vy teď máte možnost ochutnat kyjovskou kávu pojmenovanou jednoduše jako ZRNA.