Zesui Women - Uganda | zrnková káva
Kód: ZWU/250/ES ZWU/500/ES ZWU/1000/ES Zvolte variantuDetailní popis produktu
Chuťový profil, acidita a stupeň pražení
Kávy z Ugandy patří ke kávám s vyváženými hořkými i ovocnými tóny (střední acidita). Držíme se trendu šetrného způsobu pražení a stupeň pražení volíme tak, aby vynikla přirozená chuť daná oblastí pěstování a způsobu zpracování. V této kávě můžete cítit výraznou vůni nugátu a medu, v chuti velmi sladká s hutnou a bohatou krémou.
Jak nám chutná
Jak s výběrovou kávou zacházet
Tato káva je vhodnější pro přípravu espressa. V takovém případě je ideální kávu nechat uležet alespoň 14 dní od data pražení, které je na obalu vždy uvedeno.
Pro přípravu espressa doporučujeme postup:
- 18,8 g namleté kávy
- 26-29 s čas extrakce
- 37-39 g výsledné množství kávy v šálku
Původ kávy a její zpracování
Káva nese název Zesui, což je název horského vrcholu v pohoří Elgon, odkud také pochází. Na farmě Zesui Women pracují pouze ženy, které jsou členky organizace Kalaa Mugosi, která bojuje za osvobození ženských práv v Ugandě, a právě samotný název tomu nejvíce napovídá. Kalaa Mugosi v tamním jazyce znamená "přetržení provazů", což znamená osvobození žen od omezujících postojů a také stejná práva jak pro muže tak i pro ženy.
Po sběru kávové třešně putují dlouhou cestou až do vesnice Busiita, kde sídlí zakladatelka organizace Kalaa Mugosi Sandra Nyakayenze. Tam farmářky kávové třešně šetrně zpracovávají a odtud jejich káva putuje do světa.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Vzpomínáme |
---|---|
Druh: | Arabica |
Zpracování: | natural |
Způsob přípravy: | espresso |
? Acidita: | střední |
Chuťový profil: | černý čaj, med, nugát, borůvky |
Země původu: | Uganda |
Region: | Mount Elgon |
Odrůda: | Nyasaland |
Farmář: | skupina farmářek Zesui Women |
Nadmořská výška: | 1 750 - 2 100 m. n. m. |
Sklizeň: | 2022/2023 |
Stupeň pražení: | světlé až střední |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Káva ZRNA (Pražírna Kyjov)
V roce 2015 vznikla v Kyjově kavárna moderního ražení, zaměřená na správnou přípravu výběrové kávy. Její zakladatelé, bratři Výletovi, již od začátku počítali s tím, že si budou pražit kávu sami, a proto kavárnu nazvali Pražírna Kyjov. Nic se nemá zbytečně uspěchat, takže trvalo 5 let, než se tomu skutečně stalo. Název kavárny tak dostál svého jména a vy teď máte možnost ochutnat kyjovskou kávu pojmenovanou jednoduše jako ZRNA.