Monkey Peaberries - Brazílie | zrnková káva
Kód: BMP/250/ES BMP/500/ES BMP/1000/ES Zvolte variantuDetailní popis produktu
Chuťový profil, acidita a stupeň pražení
Brazilské kávy patří k těm nejméně ovocným kávám (nižší acidita), ale tahle je výjimkou. Držíme se trendu šetrného způsobu pražení a stupeň pražení volíme tak, aby vynikla přirozená chuť daná oblastí pěstování a způsobu zpracování. V této kávě tak můžete cítit tóny čokolády a lískového oříšku.
Jak s výběrovou kávou zacházet
Tato káva je vhodnější pro přípravu espressa. V takovém případě je ideální kávu nechat uležet alespoň 14 dní od data pražení, které je na obalu vždy uvedeno.
Pro přípravu espressa doporučujeme postup:
- 18,5 g namleté kávy
- 25-28 s čas extrakce
- 38 g výsledné množství kávy v šálku
Původ kávy a její zpracování
Region Matas se nachází v Atlantickém pralese východně od státu Minas Gerais. Je to jedno z nejstarších míst pěstování kávy v Brazílii. Žije zde více menších farmářů, kteří svou kávu dodávají do společné zpracovatelské stanice.
Vlhké a deštivé počasí v tomto regionu jsou velmi přínosné pro pěstování kávy, ale při sklizni může právě toto počasí způsobit velké problémy. Kvůli dešťům kávové třešně dozrávají v různou dobu, což je problém při sběru, kdy jsou v jeden čas sbírány jak přezrálé, zralé, tak i nedozrálé třešně.
Jedním z nových způsobů zpracování kávy je pulped natural, kdy během promývání při odstranění slupky z kávových třešní, zůstane na zrnech nepatrná vrstva dužiny. Zrna se pak společně s částí dužiny suší na kávových postelích jako při naturálním zpracování.
Tato zrna byla sklizena selektivním (ručním) sběrem kávových třešní, který není pro Brazílii typickou záležitostí. Jedná se o velmi náročnou práci a náklady na takový sběr jsou velmi vysoké. V konečné fázi je tato káva čistší, intenzivnější a kvalita se zase posouvá o stupeň výše.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Vzpomínáme |
---|---|
Druh: | Arabica |
Zpracování: | natural |
Způsob přípravy: | espresso |
? Acidita: | střední |
Chuťový profil: | čokoláda, lískový oříšek |
Země původu: | Brazílie |
Oblast: | Minas Gerais |
Podoblasti: | Matas, Caparaó |
Odrůda: | Red Catuaí |
Nadmořská výška: | 1 200 m. n. m. |
SCA skóre: | 83 |
Stupeň pražení na espresso: | střední |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Káva ZRNA (Pražírna Kyjov)
V roce 2015 vznikla v Kyjově kavárna moderního ražení, zaměřená na správnou přípravu výběrové kávy. Její zakladatelé, bratři Výletovi, již od začátku počítali s tím, že si budou pražit kávu sami, a proto kavárnu nazvali Pražírna Kyjov. Nic se nemá zbytečně uspěchat, takže trvalo 5 let, než se tomu skutečně stalo. Název kavárny tak dostál svého jména a vy teď máte možnost ochutnat kyjovskou kávu pojmenovanou jednoduše jako ZRNA.