Kabingara AA - Keňa | zrnková káva

Kód: KK/250/FK KK/500/FK KK/1000/FK Zvolte variantu
Novinka Filtr
Značka: ZRNA
388 Kč 711 Kč 1 293 Kč od 388 Kč 346,43 Kč bez DPH 634,82 Kč bez DPH 1 154,46 Kč bez DPH od 346,43 Kč bez DPH
Skladem Skladem Skladem Zvolte variantu
Balení
Pražení
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Možnosti doručení

Chuťový profil – černý čaj, višně, citron.

Výběrová 100% Arabica zpracovaná plně promytou metodou.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Chuťový profil, acidita a stupeň pražení

Keňské kávy spolu s etiopskými patří k těm nejvíce ovocným kávám (vyšší acidita). Držíme se trendu šetrného způsobu pražení a stupeň pražení volíme tak, aby vynikla přirozená chuť daná oblasti pěstování a způsobu zpracování. V této kávě převládá příjemná ovocná kyselost s tóny černého rybízu, citronu a černého čaje.

Jak s výběrovou kávou zacházet

Tuto kávu pražíme pouze pro přípravu filtrované kávy. V tom případě je vhodné ji spotřebovat co nejdříve, aby se nevytrácelo její aroma, vůně a jemnější chuť. Stejně jako se káva šetrně praží, měla by se i šetrně připravovat – dodržovat vhodnou teplotu (maximálně 93°C) a správný čas extrakce (2,5 - 3,5 minuty). 

Původ kávy a její zpracování

Farmáři z této oblasti se starají o menší kávové plantáže o rozloze přibližně 250 až 350 stromků v nadmořské výšce 1 600 až 1 800 m. n. m. Po sběru převáží kávové třešně do zpracovatelské stanice Kabingara Factory, kde je dále zpracují. Tato káva je zpracovaná metodou fully washed, což je jednoduše řečeno dvojí promytí (jednou před oloupání a zbavení dužiny a podruhé po oloupání). Díky vysoké nadmořské výšce jsou dny velmi teplé a noci chladné, což způsobuje, že třešně jsou sladké a s plným tělem.

Kávové třešně jsou sbírány ručně a dováženy do stanice Kabingara, kde jsou ještě přebrány od různých nečistot a nezralých plodů. Poté je z kávových třešní odebrána slupka a dužina, poté proběhne proces slabé fermentace. Následně po fermentaci jsou třešně promyty v čisté vodě a rozloženy na kávové postele k vysušení. Farmáři je průběžně prohrabávají k jejich rovnoměrnému usušení. Během horkých dnů jsou kávové třešně zakryty, aby nedošlo k rychlému usušení až spálení, a v noci jsou přesunuty pod přístřešek kvůli vlhkosti. Tento proces sušení trvá obvykle 7 až 14 dnů.

Po usušení jsou kávová zrna zbavena pergamenové slupky a rozdělena podle velikosti. Keňské kávy jsou hodnoceny podle velikosti kávového zrna. Největší zrna spadají do kategorie AA, která měří přibližně 7,2 mm.

Doplňkové parametry

Kategorie: Zrnková káva
Druh: Arabica
Zpracování: washed
Způsob přípravy: filtrovaná káva
? Acidita: střední
Chuťový profil: černý čaj, citron, višně
Země původu: Keňa
Region: Kirinyaga
Město: Kamwana
Producent: Kabingara Factory
Odrůda: Batian, Ruiru11, SL28, SL34
Nadmořská výška: 1 750 m. n. m.
Sklizeň: 2023
Stupeň pražení: světlé

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

Káva ZRNA (Pražírna Kyjov)

V roce 2015 vznikla v Kyjově kavárna moderního ražení, zaměřená na správnou přípravu výběrové kávy. Její zakladatelé, bratři Výletovi, již od začátku počítali s tím, že si budou pražit kávu sami, a proto kavárnu nazvali Pražírna Kyjov. Nic se nemá zbytečně uspěchat, takže trvalo 5 let, než se tomu skutečně stalo. Název kavárny tak dostál svého jména a vy teď máte možnost ochutnat kyjovskou kávu pojmenovanou jednoduše jako ZRNA.