Korongo - Tanzánie | zrnková káva

Kód: KT/250/ES KT/500/ES KT/1000/ES Zvolte variantu
Novinka Espresso
Značka: ZRNA
383 Kč 702 Kč 1 276 Kč od 383 Kč 341,96 Kč bez DPH 626,79 Kč bez DPH 1 139,29 Kč bez DPH od 341,96 Kč bez DPH
Skladem Skladem Skladem Zvolte variantu
Balení
Pražení
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Možnosti doručení

Chuťový profil - třešně a jiné peckové ovoce, květinové tóny, ovocný čaj.

Výběrová káva 100 % Arabica zpracovaná promytou metodou.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Chuťový profil, acidita a stupeň pražení

Jedná se o kávu s jemnými ovocnými a květinovými tóny. Držíme se trendu šetrného pražení, přičemž stupeň pražení volíme tak, aby vynikla přirozená chuť, která je dána oblastí pěstování a způsobem zpracování. V této kávě můžeme cítit chuť různých druhů peckového ovoce, a také nám připomíná ovocný čaj.

Jak s výběrovou kávou zacházet

Tuto kávu jsme zvolili k pražení s cílem připravit dokonalé espresso. Pro dosažení optimální chuti doporučujeme nechat kávu uležet minimálně 14 dní od data pražení, které je vždy uvedeno na obalu.

Pro přípravu espressa doporučujeme postup:

  • 18,8 g namleté kávy
  • 25-28 s čas extrakce
  • 35-38 g výsledné množství kávy v šálku

Původ kávy a její zpracování

Korongo je součástí řady Sucafina Originals, která se zaměřuje na konzistentnost a dostupnost kávy. Sucafina funguje jako importérská společnost, která je prostředníkem mezi pěstiteli kávy a pražírnami. Směs Korongo, pojmenovaná podle svahilského slova pro plameňáka, pochází ze sítě zpracovatelských stanic v regionech Mbozi, Mbeya a Mbinga v jižních vysočinách Tanzanie.

Sklizeň a zpracování

Třešně se sklízejí ručně. Farmáři zpracovávají třešně na svých vlastních farmách, takže metody zpracování se liší od farmy k farmě. Obecně se třešně zbavují dužiny pomocí ekologického nebo standardního pulperu (stroj na zbavení dužiny) a poté se fermentují. Po fermentaci se kávová zrna v pergamenu suší na vyvýšených postelích po dobu 14 až 20 dní.

Historie

Káva se v Tanzánii tradičně pěstovala převážně na severu, kde oblasti jako Kilimandžáro, Arusha, Tarime, Kagera a Karatu/Ngorongoro nabízejí ideální podmínky pro Arabiku. Moshi (hlavní město regionu Kilimandžáro) se stalo centrem zpracování a prodeje kávy již ve 50. letech minulého století a stalo se druhým největším centrem britské produkce kávy po Nairobi.

V nedávné době došlo k rozšíření pěstování směrem na jih Tanzanie. Kromě tradičních severních regionů je dnes kávová produkce také významná v jižních oblastech Ruvuma a Mbeya/Mbozi. Největší expanze proběhla v sedmdesátých až osmdesátých letech díky projektům podporovaným evropskými investory. Dnes pochází 75 až 85 % celkové tanzanské produkce z farem na jihu země.

Tanzanie má výhodu dostatečného množství vody, což umožňuje mokré zpracování zrn, které je typické pro tuto zemi a přispívá ke kvalitě její kávy. Drobní farmáři hrají klíčovou roli v tanzanském kávovém průmyslu, většina z nich je sdružena do družstev.

Doplňkové parametry

Kategorie: Zrnková káva
Druh: Arabica
Zpracování: washed
Způsob přípravy: espresso
? Acidita: vyšší
Chuťový profil: květinové tóny, peckové ovoce, třešně, ovocný čaj
Země původu: Tanzánie
Region: Mbozi, Mbeya, Mbinga
Odrůda: Blue Mountain, Bourbon, SL28, Typica
Nadmořská výška: 1 600 - 1 900 m. n. m.
Sklizeň: 2024
Stupeň pražení: světlé
5
1x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
IZ Avatar autora | 10.3.2025
Výborná káva, teď moje favoritka, koupím určitě znovu. :-)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola

Káva ZRNA (Pražírna Kyjov)

V roce 2015 vznikla v Kyjově kavárna moderního ražení, zaměřená na správnou přípravu výběrové kávy. Její zakladatelé, bratři Výletovi, již od začátku počítali s tím, že si budou pražit kávu sami, a proto kavárnu nazvali Pražírna Kyjov. Nic se nemá zbytečně uspěchat, takže trvalo 5 let, než se tomu skutečně stalo. Název kavárny tak dostál svého jména a vy teď máte možnost ochutnat kyjovskou kávu pojmenovanou jednoduše jako ZRNA.