Korongo - Tanzánie | zrnková káva
Kód: KT/250/ES KT/500/ES KT/1000/ES Zvolte variantuDetailní popis produktu
Chuťový profil, acidita a stupeň pražení
Jedná se o kávu s jemnými ovocnými a květinovými tóny. Držíme se trendu šetrného pražení, přičemž stupeň pražení volíme tak, aby vynikla přirozená chuť, která je dána oblastí pěstování a způsobem zpracování. V této kávě můžeme cítit chuť různých druhů peckového ovoce, a také nám připomíná ovocný čaj.
Jak s výběrovou kávou zacházet
Tuto kávu jsme zvolili k pražení s cílem připravit dokonalé espresso. Pro dosažení optimální chuti doporučujeme nechat kávu uležet minimálně 14 dní od data pražení, které je vždy uvedeno na obalu.
Pro přípravu espressa doporučujeme postup:
- 18,8 g namleté kávy
- 25-28 s čas extrakce
- 35-38 g výsledné množství kávy v šálku
Původ kávy a její zpracování
Korongo je součástí řady Sucafina Originals, která se zaměřuje na konzistentnost a dostupnost kávy. Sucafina funguje jako importérská společnost, která je prostředníkem mezi pěstiteli kávy a pražírnami. Směs Korongo, pojmenovaná podle svahilského slova pro plameňáka, pochází ze sítě zpracovatelských stanic v regionech Mbozi, Mbeya a Mbinga v jižních vysočinách Tanzanie.
Sklizeň a zpracování
Třešně se sklízejí ručně. Farmáři zpracovávají třešně na svých vlastních farmách, takže metody zpracování se liší od farmy k farmě. Obecně se třešně zbavují dužiny pomocí ekologického nebo standardního pulperu (stroj na zbavení dužiny) a poté se fermentují. Po fermentaci se kávová zrna v pergamenu suší na vyvýšených postelích po dobu 14 až 20 dní.
Historie
Káva se v Tanzánii tradičně pěstovala převážně na severu, kde oblasti jako Kilimandžáro, Arusha, Tarime, Kagera a Karatu/Ngorongoro nabízejí ideální podmínky pro Arabiku. Moshi (hlavní město regionu Kilimandžáro) se stalo centrem zpracování a prodeje kávy již ve 50. letech minulého století a stalo se druhým největším centrem britské produkce kávy po Nairobi.
V nedávné době došlo k rozšíření pěstování směrem na jih Tanzanie. Kromě tradičních severních regionů je dnes kávová produkce také významná v jižních oblastech Ruvuma a Mbeya/Mbozi. Největší expanze proběhla v sedmdesátých až osmdesátých letech díky projektům podporovaným evropskými investory. Dnes pochází 75 až 85 % celkové tanzanské produkce z farem na jihu země.
Tanzanie má výhodu dostatečného množství vody, což umožňuje mokré zpracování zrn, které je typické pro tuto zemi a přispívá ke kvalitě její kávy. Drobní farmáři hrají klíčovou roli v tanzanském kávovém průmyslu, většina z nich je sdružena do družstev.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Zrnková káva |
---|---|
Druh: | Arabica |
Zpracování: | washed |
Způsob přípravy: | espresso |
? Acidita: | vyšší |
Chuťový profil: | květinové tóny, peckové ovoce, třešně, ovocný čaj |
Země původu: | Tanzánie |
Region: | Mbozi, Mbeya, Mbinga |
Odrůda: | Blue Mountain, Bourbon, SL28, Typica |
Nadmořská výška: | 1 600 - 1 900 m. n. m. |
Sklizeň: | 2024 |
Stupeň pražení: | světlé |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Káva ZRNA (Pražírna Kyjov)
V roce 2015 vznikla v Kyjově kavárna moderního ražení, zaměřená na správnou přípravu výběrové kávy. Její zakladatelé, bratři Výletovi, již od začátku počítali s tím, že si budou pražit kávu sami, a proto kavárnu nazvali Pražírna Kyjov. Nic se nemá zbytečně uspěchat, takže trvalo 5 let, než se tomu skutečně stalo. Název kavárny tak dostál svého jména a vy teď máte možnost ochutnat kyjovskou kávu pojmenovanou jednoduše jako ZRNA.